Forum Ana Sayfası >  Skip Navigation LinksYazarlık Hakkında... > yazarken üslup mu daha önemlidir yoksa olay mı?

Forumda Ara:

Bu başlık altında 15 adet mesaj bulunmuştur.

İletileri:28
çiğdem güllü 14.06.2009 10:33:40
Ben bunu uzun zamandır düşünüyorum.Yazarken kelimelere mi daha çok önem vermeliyiz ya da olayın akışına mı? Evet bunların ikisi de çok önemli şeyler ancak aklıma takılan şey şu: Arkadaşlarımın çoğu yazılan yazıda heyecan,entrika ve bunlar gibi adrenalin yükseltici olaylar görmek istiyorlar. Ancak bunlara takılıp giderken kelimelerin güzelliklerini ve anlatmak istediklerini fark etmiyorlar bile. yazdığım bir hikayenin konusunu sorduğumda kelimeler ağızlarının arasında gevelenip duruyor. Ve bu ne yazık ki benim açımda çok üzücü bir şey. Şimdi de size soruyorum? Üslup mudur yazıyı yazı yapan ya da olay mı?

İletileri:87
sessizlik zamani 14.06.2009 12:29:02

Hangi okur kitleye ulasmak istedigine bagli degilmi birazda? Arkadaslarin yazilarda heyecan ve entrika arzusu icinde yasiyorlar demissin. Fakat baskalarida tam aksi yazilardan hoslanabilir. Ve tabi ki hem üslup hem olayin akisi cok önemlidir. Bunu basarabilmekte kolay olmadigini saniyorum.

İletileri:68
Blue Angel 14.06.2009 13:27:05
İkiside önemlidir. ayrılmazlar diye düşünüyorum.

İletileri:28
çiğdem güllü 14.06.2009 13:50:18

ikisinin de dozunu tutturabilmek gerçekten zor. bunu başarabilenlere çok imreniyorum

İletileri:291
Sessiz Gemi 14.06.2009 15:01:01
Ben üslubun daha önemli olduğu kanısındayım. Sonuçta bütün konular birbirine az da olsa benzer. Önemli olan bir konuyu harika bir şekilde okuyucuya aktarmaktır. Örneğin Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanı sıradan bir yasak aşkı ele alıyor, fakat yazarın üslubundaki mükemmellik nedeniyle bu roman hâlâ okunuyor. Kısacası üslub daha önemlidir.

İletileri:57
Nesrin Göçtürk Kaya 14.06.2009 18:21:28
Üslup edebiyatta, yazarın kendisine özgü tekniği, tarzı, kullandığı sözcüklerin biçimi ve rengidir. Yani bir kişi edebi konuda bir yazı yazıyorsa, o yazıda mutlaka yazanın üslubu vardır.  Üslup olmadan yazım olamaz, seçilen konu işlenemez.

Bir konuda onlarca yazar yazı yazabilir ama her yazarın üslubu bir diğerine benzemez ve benzerlik olduğunda ise "esinlenme-etkilenme" olarak yorumlanır.

Bu nedenledir ki benim bir yazımı okuyanlar farklı bir yerde bir başka konuda yazdığım yazıyı okuduklarında (ismim o yazının altında olmasa da) benim yazım olduğunu üslubumdan tanırlar.

Ben de sitede yazılanları okurken örneğin, Fatih korkmaz, Umut Berker, Nermin Gömleksizoğlu gibi arkadaşlarımızın yazılarında-hikayelerinde; Melek Tosun, Melike Duman gibi arkadaşlarımızın da şiirlerinde seçtikleri konuyu işlerken kullandıkları sözcüklerle kendilerine özgü üslup-tarz oluşturduğunu fark ediyorum...

Yazar, edebi alanda kaliteli bir yer edinmek istiyorsa kendi üslubunu bozmadan, kimseyi taklit etmeden yazımlarını kendisine özgü çizgide sürdürmelidir. İster içine bol bol aksiyon katsın, isterse yazılarıyla gerilim yaratsın ama kendi yüreğinin kalemiyle yazsın ki, ileride tıkanıp kalmasın! 

İletileri:31
Büşra Korkmaz 27.07.2009 14:44:16
Ben de üslubun daha önemli olduğunu düşünüyorum, bir çok yazar aynı konuyu yazabilir ama hepsi de o konuyu aynı güzellikte yazamaz, bir yazarı okurken çok etkileniriz halbuki çok değişik bir şeyi anlatmıyordur sadece anlatımıyla bizi büyülemiştir...

İletileri:9
Ö Y 27.07.2009 23:33:44
Eğer melankolik bir kitleye hitab etme gayreti içerisindeysen üslup daha önemlidir diye düşünüyorum.En azından benim için her zaman öyle olmuştur.

İletileri:16
Salih Burak 5.08.2009 16:16:47
Bence, yazı kelimeler demektir ve her bir kelime fark edilmeyi ebkleyen bir hazinedir. Özenle seçilmiş kelimelerle oluşturulan basit bir konu, ilgi çekebilir. Ama bunun yanında tasvirsiz, basit kelimelerle yazılmış muteşem bir konu da gereğinden daha az bir ilgiye tabi tutulabilir. Yani diyorum ki, kelimeleri kullanım şekli(üslub) konudan öndedir. Sonuçta romanlardaki konu geniş olsa da sınırlıdır ancak her yazarın kendi yorumu ile oluşturduğu üsluplarla okundukça okunur ve eş konular göze batmaz.

İletileri:31
Büşra Korkmaz 9.11.2009 00:14:07

Üslubun daha önrmli olduğunu dünürdüm ama artık öyle düşünmüyorum, bence her ikiside çok önemli; üslubta olayda.

İletileri:34
Oğuz Tepe 11.11.2009 20:33:33

Yazarken,kalbinizden ne katmış olduğunuz önemlidir.Bir ekmeğin sıcaklığını hissedip,hissetmemek arasında ki farkın ne kadar önemli olduğunu bilmekte önemlidir...

İletileri:5
Hatice Karakaya 22.03.2010 15:48:46

Kesinlikle üslup önemli...

Şayet öyle olmasaydı herkes yazar olurdu....

İletileri:17
Jack Beretto 26.03.2010 23:04:47
Üslup bence de. Olayları sizin nasıl anlattığınız şekillendirir. Aynı insana önce öfkeyle sonra da nazikçe "merhaba" dediğinizi düşünün. Olaylar aynıdır. Ama bunu uygulayış biçimi farklı olduğu için tamamen zıt sonuçlar alırsınız. Üslup da böyledir. Çok heyecansız görünen bir sahnede bile okuyucu meraktan çıldırtabilirsiniz.
Bu ileti Jack Beretto tarafından 05.04.2010 16:28:40 tarihinde değiştirilmiştir.

İletileri:192
Arzu . 27.03.2010 21:32:29
Üslup! Olay ikinci planda kalsa bile okunur, beğenilir üslup güzelse..

İletileri:11
Emre Altun 22.07.2010 12:59:20
Yazarı yazar yapan üslubudur diye biliyorum.

İçeriği Paylaş

Arkadaşını davet et
Adınız Soyadınız:
Arkadaşınızın e-mail adresi:

Popüler Yazarlar
   YazarPuan
1 .. .. 6886
2 Firari Fırtına 4836
3 Eyyup AKMETİN 4640
4 Mustafa Ermişcan 4331
5 Hasan Tabak 3998
6 Nermin Gömleksizoğlu 3597
7 Ömer Faruk Hüsmüllü 3542
8 Uğur Kesim 3370
9 Sibel Kaya 3297
10 Enes Evci 2979

Bu Nedir? - En Popüler 100 Yazar

Özgür Roman

Romanlar- Hikayeler - Denemeler - Senaryolar - Çocuk Kitapları - Şiirler - Günlükler - Yazarken - Röportajlar - Forum - Biz Kimiz? - RSS

Çevrimiçi Kullanıcı Sayısı:132 
 Özgür Roman üyelik sözleşmesi için tıklayınız 

© Özgürroman 2008 - 2011 - info@ozgurroman.com