İster yazılı ,ister sözlü olsun ;insanlara bir meseleyi sunarken veya onlarla münazara ederken ,nasıl bir dil kullanmalıyız?suali oldukça önemlidir.
Rasuli Ekrem s.a.v. in ,herkesin anlayabileceği bir dille açık ve seçik konuştuğu malumdur.Nitekim Hz.Aişe r.anha dan rivayet edilen şu hadisi şerif de meseleyi kavramamızı kolaylaştırmaktadır:"Rasuli Ekrem s.a.v. sizin gibi basit konuşmazdı.O,konuştuğunda açık ve anlaşılır bir şekilde konuşurdu.Dinleyenler konuştuklarını kolayca anlar ve öğrenirlerdi."Yine Hz.Enes r.a. dan rivayet edilen şu hadisi şerif de meseleye açıklık getirmektedir:"Rasuli Ekrem s.a.v. bir şey söylediği zaman,insanlar onu anlayıncaya kadar ,üç defa tekrar ederdi."Bütün bunlardan anlıyoruz ki,açık ve seçik konuşmak,sözü tekrar etmek ve kelimelerin hakkını vermek fiili bir sünnettir.
İnsanların şahsiyetlerinin teşekkülünde lisanın önemli payı vardır.Rasuli Ekrem s.a.v. in "Fasih ve beliğ olan sözde sihir vardır."buyurduğu bilinmektedir.Ayrıca ,"Allah c.c. yolunda malınızla,canınızla ve dilinizle cihad ediniz."emrini veren Rasuli Ekrem s.a.v. in dilin muhafazasına çok önem verdiği bilinmektedir.Herhangi bir kavmin dilini bozmak ,insanların birbirleriyle anlaşmasına mani olacak gayretlere girmek ,İslam ın reddettiği bir husustur.