|
Nesrin Göçtürk Kaya
|
15.10.2009 23:32:34 |
Sevgili Arkadaşlar. "Bir kitabın içinde yer almak istermisiniz?" Projem hakkında açıklayıcı bilgi vermek istiyorum. Bu projeyi sanıyorum detayı ile yazmadığım için yanlış anlaşılmalara yol açmış… Bu proje benim yıllardır hayalini kurduğum bir düş! Aslında maddî imkânım olsaydı bu projede yer almasını arzu ettiğim sizlerin eserlerinizi toparlayıp, sizlerden hiç bir ücret talep etmeden bu kitabı çıkartacaktım ama ne yazık ki böyle bir imkâna sahip değilim...
Yıllardır edebiyat sitelerinde sizlerin eserlerinizi okurken bir yandan da yazdıklarınızı kitap olarak bastırtmak istediğinizi ama yayın evlerinin sizlerle ilgilenmediğini ya da parayla bastırtmak için tedirginlikler ve imkânsızlıklar yaşadığınızı biliyorum. Bu konuyla ilgili olarak önce kendimce bir proje oluşturdum. İçinde, benim de bir denemem yada öykümle yer alacağım ve amatör arkadaşlarımın da bir eseriyle katılacağı bir kitap çıkartacağım. Kitap ismini "Altın Kalemler" olarak düşündüm. Bu konuda yayın evleri ve kültür bakanlığından arkadaşlarımla temasa geçip projeyi sağlam zemine oturttuk. Avukatım sözleşme hazırlayacak ve her şey yasal olarak sizlere sunulacak. Kitabın hazırlanmasında ve basımında oluşacak malî giderler hesaplanıp net tutar belli olduktan sonra, bu meblâğ, eseriyle katılan arkadaşlar arasında paylaşılacak. Kitapta yer alacak eserinin sayfa sayısına göre kişilerin ödeyeceği miktara karar verilecek. Yani, kitapta on sayfa hikâye ile yer alan bir yazar, iki sayfa şiir ile katılan yazardan biraz daha fazla para ödeyecek. Bu da aramızda haksızlık yaşanmasını önleyecek. Ödenecek miktar binlerce lira değil, şu aşamada kişi başına elli ilâ yüz lira gibi bir rakam diye düşünülüyor. Net maliyet çıktıktan sonra bu rakam üç lira fazla, ya da beş lira eksik de olabilir.
Kitap, yazar sayısının iki katı sayıda basılacak. Yani her yazara iki kitap gönderilecek. Şayet talep olursa bu miktar arttırılacak ve etiket fiyatıyla satışa sunulacak. Satıştan gelen gelir de yazarlar arasında paylaştırılacak... Yani eş-dost akraba kitabımızı almak isterlerse onlara ücret karşılığı kitap göndereceğiz ve hesaba yatan parayı da aramızda bölüşeceğiz.
Bu kitap, asla bir dergi sayfasında yer almaya benzemeyecek! Bu kitap asla üçüncü sınıf bir gazetenin orta sayfası da olmayacak! Bu kitap edebiyata âşık gençlerin kaleminin gücünü birçok yayın evine gösterme fırsatı olacak! Ben, yıllarca köşe yazıları yazdım, yarışmalara katıldım ve tek hayalim kitaplığımdaki onlarca kitabın içinde bir eserimin olmasıydı. Sonunda beş yıllık bir emek sonucu tamamladığım romanımı piyasaya çıkarttım. Hemen peşinden de bir öykü kitabı daha yazdım ve o da kitaplığımda yerini aldı çok şükür.
Ben de parayla kitap bastırtmaya pek sıcak bakmıyorum. Binlerce lira verip eserimin yazılı olduğu kitabı paramla satın almak bana da doğru gelmiyor açıkçası fakat benim size sunduğum proje maddiyata dayalı hesaplarla düşünülmüş bir fırsat yaratma yalanı değil! Aldatma, kandırma politikası değil! Ben edebiyata âşık bir kişiyim! Para için, duygularınızı, imgelerinizi, hayallerinizi yerle bir etme gibi bir düşüncem olamaz! Projemin tek amacı ileride yazdığınız bir kitabın dosyasıyla bir yayın evine gittiğinizde elinizde "benim" diyeceğiniz bir eserinizin içinde yer aldığı bu kitabı referans olarak göstermeniz. Ayrıca bu kitabın sayfaları arasında adınızı taşıyan bir eserinizin bulunması sizi heyecanlandıracak ve şevkinizi arttıracaktır. Bu şevk bu heyecan sizi yüreklendirecek, çok daha güzel eserler üretme hırsı içine gireceksiniz. İnanıyorum, bu kitap birgün kendi kitaplarınızı kitaplığınıza taşımanıza basamak olacak.
Göndereceğiniz eserler bu konuda uzman editörler tarafından incelenecek ve imlâ hataları düzeltilecektir. Ayrıca eserlerin mutlaka edebi içerikli olmasına dikkat edilecektir.
Katılıp katılmama konusunda tâbii ki karar sizin ama altını çizerek tekrarlıyorum ki, bu kitap projesinde asla maddî menfaat-çıkar-dolandırıcılık ve art niyet yok! Bu sadece bana ait bir projedir ve benim de para için böyle onursuzca oyunlara ihtiyacım yok!
Sevgi ve saygılar |
|
|
|
|

Bu Nedir? - En Popüler 100 Yazar
|