1) Ropörtaj yapılacak kişi hakkında ayrıntılı ön bilgi edinilir: Yazar ise kitapları, kitapları hakkında çıkan eleştiriler; kişinin önceki ropörtajları araştırılır. Basında yer alıp almadığı incelenir.
2) Soruların seçilmesi: Sorulacak sorular belirlenirken akılda tutulması gereken 3 unsur vardır. Bunlar; AMACIM NE?, DEŞİFRE EDİCİ OLMASI, SIKIŞTIRICI SORULAR OLMASI
3) Ropörtaj esnasında yeni sorular doğurmaya yönelik sorular seçilmelidir.
4) Başarılı bir ropörtajın özünde bir ana fikir bulunması gerekir. Bu noktada bir anahtar sözcüğün seçilmesi faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda ropörtaja bir konu bütünlüğü sağlayacaktır. Örneğin, bir yayıneviyle ropörtaj yapıldığında anahtar kelime “Kitap basımı, yani ilk kez kitap yayınlamak isteyenlerin yapması gerekenler” olabilir.
5) Sorular hazırlanırken asgari düzeyde kronoloji korunmalıdır. Bu özellikle kişinin hayat hikayesi ve anılarını ele aldığımızda geçerli olacak bir unsurdur. Nitekim her ropörtajın başlangıç bölümünde kişiyi, okuyucuya tanıtacak, onu hatırlatacak sorulara yer verilmesi gerekir. Ropörtaj yapılacak kişinin soruları tarihsel akışı içinde alması onun hafızasını olumlu yönde etkileyecek ve belki de ilginç olabilecek birkaç anısını da anlatmasına vesile olabilecektir.
6) Sorular hazırlanırken tekrardan kaçınılmalıdır. Tekrarlar hem okuyucuyu hem de ropörtajı yapılan kişiyi konudan uzaklaştırıp sıkılmasına neden olmaktadır.
7) Ropörtaj mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Bu sonradan çıkabilecek sorunların önüne geçmek için bir önlem olması yanında; belge niteliğine de sahip olacaktır.
8) Ropörtaj esnasında dikkat edilecekler: Ropörtaj yaılacak kişiye öncelikle ‘çanak sorular’ denilen kişiyi rahatlatacak, ilgisini çekerek konuya bağlayacak sorular sorulur. Ropörtaj yayınlanırken bu sorular bir çoğu kullanılmaz. Önce kendisinin söylemek istediği konular ele alınır sonra merak ettiğimiz sorulara geçilir.
9) Son Olarak; yapılacak ropörtaj klişelerden kurtulmuş; farklılık yaratacak nitelikte olmalıdır.